Ботокс, в медицині більш відомий як онаботулотоксин типу А - це препарат, що блокує скорочення м'язів. Найчастіше препарат застосовують в косметології. Його вводять в м'язи обличчя, головним чином, в міжбровну область і ділянки біля куточків очей, щоб тимчасово усунути видимість зморшок. Крім цього, ботокс використовується для лікування ряду захворювань, таких як мігрені, гіперактивність сечового міхура і ригідність м'язів. Нещодавно була опублікована наукова робота, яка передбачає ще одне з можливих медичних показань для ін'єкцій ботоксу.

У дослідженні взяли участь 22 пацієнта, що страждають від бруксизму. Учасники провели ніч в лабораторії, в цей час дослідники стежили за частотою і тривалістю скреготання і стискання зубів. Далі 13 учасників випадковим чином розподілили в групу, яка отримає ін'єкції ботокса. Іншим пацієнтам ввели плацебо. Ботокс ввели в жувальні і скроневі м'язи, які активно скорочуються в процесі жування.

Після 4-8 тижнів учасників попросили знову прийти на нічне дослідження в лабораторію, де вчені знову реєстрували симптоми бруксизму. Було відзначено, що у членів “команди плацебо” не спостерігалося поліпшень симптоматики бруксизму. При цьому в учасників “групи ботокса” спостерігалося сильне і середнє зменшення симптоматики скреготання і стискання зубів у ві сні.

Учасники “групи ботокса” також відзначили, що у них зменшились болі у м'язах, а пацієнти з групи плацебо мовчали про аналогічні поліпшення. Автори повідомляють, що побічні реакції були зареєстровані тільки у двох учасників. Вони повідомили, що помітили зміни в усмішці, при цьому не уточнили,чи вона стала кращою чи гіршою.

Таким чином, вчені зробили висновок, що ботокс ефективно і безпечно знижує симптоми бруксизму. Дослідник д-р Вільям Дж. Ондо з Лікарні Х'юстон Методист в місті Техас зазначає, що бруксизм - поширене захворювання, яке не має загальноприйнятої методики лікування, і дане дослідження дає надію на ефективний контроль за захворюванням для пацієнтів.

Ботокс блокує скорочення м'язів, і при його введенні в м'язи, контролює мимовільні жувальні рухи, такі як скрегіт і стиснення зубів. На відміну від зубної капи, ін'єкції ботокса спрямовані на усунення причини бруксизму, а не на захист зубів від мимовільних рухів.

«Не впевнений, що мені би сподобалося, щоб моя посмішка змінилася. Крім того, лікування ботоксом буде коштувати набагато більше звичайної капи. Проте, мені цікаві підсумкові результати дослідження. Потрібно масштабніше клінічне випробування цієї методики, оскільки в даній роботі взяли участь всього 22 пацієнта», - говорить д-р Ондо.